ΣΧΟΛΕΙΟ


                                    ΓΕΝΙΚΟ  ΛΥΚΕΙΟ  ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
                                   

Για μετάβαση στην Ιστοσελίδα του Λυκείου πατήστε εδώ


Το Σχολείο σαν αυτόνομη Μονάδα, που υπάγεται στο αντίστοιχο Γραφείο, λειτουργεί με τα ακόλουθα όργανα που ορίζονται από τους εκπαιδευτικούς Νόμους 
 1. Το Διευθυντή του Σχολείου
 2. Το Σχολικό Συμβούλιο
 3. Το Σύλλογο Διδασκόντων
 4. Το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας


            Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας
                        (ΦΕΚ 318/2011)
                            Αρ. Πρωτ. 8440/24-02-2011/Υπ.Εσωτερικών

 Με απόφαση των  Σχολικών Επιτροπών του Δήμου μας,  λειτουργεί για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, το  «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από 3 έως 5 μέλη.
 Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οπωσδήποτε ο διευθυντής σχολείου, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος γονέων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος συλλόγου διδασκόντων, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία Σχολική Επιτροπή για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.
Ο Διευθυντής που συμμετέχει στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» διαχειρίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση του για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. 
Με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής προσδιορίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση κάθε διευθυντή σχολείου για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Το ποσό αυτό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της σχολικής επιτροπής με προσθήκη του ονόματος της αντίστοιχης σχολικής μονάδας. Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής εξουσιοδοτεί το διευθυντή που μπορεί να αναλαμβάνει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό.   ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Σχολικό Συμβούλιο –σύμφωνα με τον νόμο- είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο και καθοριστικό όργανο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την επικοινωνία διδασκόντων και γονέων.
Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου είναι ο Διευθυντής του κάθε σχολείου και συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων.
Βάσει του Νόμου επιβάλλεται η συνεδρίασή του 3 φορές το χρόνο.
Η σωστή λειτουργία του Σχολικού Συμβουλίου συντελεί στο να αντιμετωπίζονται μέσα από διάλογο τα προβλήματα που απασχολούν το σχολείο και το ανθρώπινο δυναμικό του.
Για την Β’ θμια εκπαίδευση, σαν γονείς οφείλουμε να επιδιώκουμε την παρουσία του Μαθητικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση του Σχ. Συμβουλίου, για να επιτυγχάνεται μια πληρέστερη επικοινωνία με τους μαθητές του κάθε Σχολείου, αλλά και να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας στους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας

ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), όπως αυτή δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006, τα σχολικά κυλικεία  της χώρας επιτρέπεται να πωλούν:
 • Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλόν είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
 • Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
 • Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
 • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
 • Τυρόπιτα - σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
 • Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
 • Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
 • Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
 • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 500ml το γάλα - κακάο, έως 330ml το άσπρο).
 • Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
 • Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
 • Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
 • Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
 • Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
 • Χαλβάς - παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
 • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Από όλα τα κυλικεία, απαγορεύεται η διάθεση ροφημάτων καφέδων προς τους μαθητές. Τα ειδή αυτά προορίζονται μονό για το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Για τη προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μονό σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Επιπροσθέτως, με Αγορανομική Διάταξη ορίζονται οι παρακάτω ανώτατες τιμές διάθεσης από τα σχολικά κυλικεία:
 • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) μέχρι 1,30 ευρώ.
 • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) μέχρι 1,70 ευρώ.
 • Απλό αρτοσκεύασμα (σησαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50 γραμμάρια) έως 0,50 ευρώ.
 • Τυρόπιτα - σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους (μέχρι 200 γρ. ανά τεμάχιο) έως 1,30 ευρώ.
 • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 330ML έως 1 ευρώ.
 • Εμφιαλωμένο νερό των 500ML μέχρι 0,50 ευρώ.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι γονείς, οφείλουν:
 • Με απόφαση της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του σχολείου, να συγκροτήσουν Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου.
 • Να προσέξουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς, ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά, στην απροβλημάτιστη κατανάλωση βλαβερών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου